Jak vybrat ten správný fotoaparát při koupi?

Touto otázkou se mnozí z vás jistě zabývají. Starý fotoaparát dosluhuje a podle čeho tedy vybrat ten nový? Na trhu je velmi široké množství druhů fotoaparátů a vyznat se v této nabídce je opravdu složitý úkol i pro odborníky.

Pokusím se tedy v tomto článku naznačit cestu, jakou je možné se vydat při hledání toho správného fotoaparátu pro vás. Ano, opět platí, že dobrý fotoaparát pro kamaráda, nemusí být vhodný pro mě.

Proč tomu tak je?

Nejdříve je dobré si promyslet, při jakých situacích po nejvíce budete fotografovat? Jaké funkce fotoaparátu při tom budu používat nejvíce?

Kupříkladu pokud si budete chtít fotografovat své výrobky, je vhodné, aby fotoaparát umožňoval manuální nastavení, nebo spíše poloautomatické funkce „priority: času, clony“ a pod. (viz.článek: „Funkce fotoaparátů“).

Je dobré při takovémto focení mít pod kontrolou hloubku ostrosti. Také je užitečné, když má fotoaparát „sáňky“ na které je možné připojit větší „externí“ blesk, apod.

Takže podle funkcí, které se chystáte využívat, vyberte fotoaparát, který tyto funkce zvládá nejlépe!

Dnešní výrobci fotoaparátů dnes jsou na, dá se říct srovnatelné úrovni a tak vybírat podle značky, tj. jestli je lepe mít Nikon, Canon, Samsung, Sony či jiný je téměř zbytečné.

Jediný důvod proč tak činit je případ, když jste na danou značku již zvyklí. Jde o ovládání fotoaparátu. Každý výrobce má způsob nastavování funkcí odlišný, a pokud už jste na něco zvyklí, je největší pravděpodobnost, že tyto funkce se u stejného výrobce můžou nastavovat stejně či podobně. Nemusí to platit ale vždy!

Další důležitá věc při výběru je uvědomit si, do jakých kategorií se fotoaparáty dělí.

Já bych je rozdělil do těch základních takto:

Telefony a tablety s funkcí fotoaparát – ano i s nimi je dnes třeba počítat. Za dobrého světla, při použití tedy moderních telefonů (tabletů) jsou fotografie s těchto zařízení od fotek s levnějších fotoaparátů dnes již téměř k nerozeznání a použitelné např. na velikost 10x15cm.

Kompaktní fotoaparáty – jsou to velmi šikovné, malé, funkcemi „prošpekované“, chytré krabičky. Vhodné především na cesty. Na fotografování momentek, na natáčení krátkých videí z ruky.

Všude tam, kde potřebujete mít něco na focení, co vám při nošení nestrhá tíhou záda a fotky do alb budou z nich vypadat pěkně.

Poslední kategorií jsou zrcadlovky – ty mají výhodu, že je u nich možné vyměnit objektivy, které navíc většinou bývají kvalitnější, než je tomu u kompaktů.

Také mají výhodu v možnosti použít kukátko, kterým se díváte přímo přes objektiv pomocí právě už zmiňovaného zrcátka (odtud označení zrcadlovky) – oceníte mj. při ostrém slunečním světle.

Dále mají větší snímací čip a to nejen oproti kompaktním fotoaparátům, ale i mezi sebou (např. čipy tipu DX a FX u značky Nikon). A to ani tak ne do počtů rozlišovacích bodů, ale fyzicky.

Logicky – větší plocha, lepe prokreslený obraz a hlavě méně šumu! A v některých případech mají také více funkcí. Většinou jsou to ty funkce, které umožňuje právě ta větší velikost čipu.

Snad vám tyto mé informace budou aspoň trochu nápomocny při zorientování se v nepřeberném množství fotografické techniky. Přeji mnoho štěstí a úspěšný výběr.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..